Når mor eller far (eller en anden vigtig tilknytningsperson) bliver syg, sker der noget i hele familien, som kan overvælde og skabe utryghed hos både børn og voksne.
Selvom ingen børn, familier eller sygdomsforløb er ens; så rammer sygdom hos en forælder også altid børnene. Forskning viser, at det vigtigste for børns trivsel både under sygdomsforløbet, og i deres videre liv er at have voksne omkring sig, der er opmærksomme på deres tanker, følelser og behov.
Typisk har børn behov for mere information om sygdommen, end de faktisk får. Usikkerhed om sygdommens forløb og hvordan man taler om sygdom i øjenhøjde med børn, kan være en barriere. Ligesom ét dybfølt ønske om at skåne sine børn, kan være en barriere for at dele information om sygdommen med børnene.
Med udgangspunkt i den store betydning det har for børn at blive inddraget og blive mødt i hvad sygdom i familien gør ved dem, har Det Nationale Sorgcenter og HumanRise udviklet seks webinarer.
De seks webinarer giver input til, hvordan forældre kan:
I denne video fortæller Line, der er psykolog og forsker ved Det Nationale Sorgcenter, om sine erfaringer fra samtaler med børn om forældres sygdom. Som forældre får I konkrete input og redskaber til samtaler med børn samt indblik i den viden og erfaring, der ligger bag. I videoen fortæller Line, hvorfor det er vigtigt for børn og deres trivsel, at de bliver inddraget i viden og samtaler om sygdommen. Hun kommer ind på, hvad der er vigtigt at tale med børn om i forskellige aldre og i forskellige faser af sygdommen.
Følelsesmæssig kommunikation i familien bliver sat i fokus og I får input til, hvordan I helt konkret kan åbne op for samtaler om svære tanker og følelser med børn.
Denne video handler om de mange måder, børn kan reagere på ved sygdom i familien. Anette, er psykolog i Det Nationale Sorgcenter, og har stor erfaring med behandling af børn i familier med alvorlig sygdom. Hun fortæller om hvor forskelligt børn kan reagere og samtidig hvordan man som forælder, alligevel kan være opmærksom på typiske reaktioner. I videoen bliver I præsenteret for fysiske, kognitive og følelsesmæssige reaktioner. I bliver støttet i, hvordan I selv kan håndtere børnenes reaktioner, men også i at hjælpe jeres børn med selv at forstå og håndtere deres reaktioner. For teenagere gælder oftest nogle særlige reaktioner og udfordringer, som der også bliver sat fokus på.
Denne video handler om, hvordan man som forælder kan støtte sine børn under et sygdomsforløb. Anette udfolder hvilke faktorer, der overordnet kan have en vigtig betydning for børns trivsel. Videoen kommer omkring betydningen af en (så) normal hverdag (som mulig). Derudover får I input til hvordan I kan forsøge at balancere mellem sygdom og hverdag og betydningen af at, I som forældre opmærksomme på egne behov.
Line stiller skarpt på, hvordan I som forældre kan være med til at sikre, at de voksne, som børnene møder i deres hverdag fx lærere, pædagoger, trænere etc., kan støtte op om barnet og være opmærksom på barnets trivsel. Denne video giver input til overvejelser om, hvem I kan informere, hvordan I kan gøre det, og hvad de skal vide. Line giver indblik i, hvorfor det på lang sigt kan være hjælpsomt for børn, at voksne omkring dem kender til deres og jeres sårbare situation.
I denne video fortæller Christina om, hvordan hendes og familiens liv blev påvirket, da hun blev syg med brystkræft. Christina er rask i dag og ser tilbage på et kræft- og behandlingsforløb, som både ramte børn og forældre hårdt og også meget forskelligt. Christina fortæller om de forskellige reaktioner i familien og hvad de gjorde for at passe så godt som muligt på både sig selv og hinanden i den svære periode. Christina kommer med nogle råd fra sin familie til familier, der står midt i en svær sygdomssituation.
Johan fortæller i denne video, hvordan hans liv som teenager, blev vendt på hovedet, da hans far fra den ene dag til den anden blev uhelbredelig syg. Johan giver et ærligt indblik i, hvordan han reagerede den gang og hvordan hans omverden håndterede det. Hvordan sorg er blevet et tema i Johans liv, som han på forskellige tidspunkter har forholdt sig meget forskelligt til – og hvordan han i dag, som ung voksen arbejder med sin sorg og bruger hans erfaringer til at hjælpe andre.