Vidnesbyrd fra Gitte W #HumanRise

Mit navn er Gitte, og jeg er 53 år og førtidspensionist, hvilket jeg har været siden 1. juli 2021. Jeg troede, at jeg fik fred, når bare jeg fik min førtidspension, men har siden måtte sande, at jeg har fået endnu mere stress, da min mand er på kontanthjælp på grund af en invaliderende inoperabel skade, som han fik helt tilbage i 1998, da han knuste sit kraveben i en fald ulykke. Mit vidnesbyrd er langt, men vil forsøge, at fatte mig i korthed.

Mit møde med kontanthjælpssystemet starter helt tilbage i 1987, hvor jeg som 18-årig stifter bekendtskab med system Danmarks enevældige sagsbehandling af mennesker, men min kamp for førtidspension starter først efter, at jeg reelt er kommet på ressourceforløb i april 2017. Her bliver jeg på rehabilliteringsmødet fortalt, at jeg kan få et 3-årigt ressourceforløb, som vil give mig ro til, at passe mine psykologsamtaler og få ro. På dette tidspunkt er min mand blevet frataget alt hjælp på grund af 225 timers reglen, og vi lever af ca. 100 kr månedligt når alle udgifter er betalt, udover hvad vi kan få fra venner, familie og velgørende organisationer som f.eks. Næstehjælperne.
Men, jeg får ikke den lovede ro. Jeg bliver smidt rundt i systemet til diverse kurser og samtaler hver eneste uge med en vejleder, samt møder med en mentor. Jeg tigger og beder om, at man giver mig ro til, at passe mine psykologsamtaler som lovet, men ingen lytter. "Vi skal jo sætte dig til noget" siger de. På dette tidspunkt lider jeg af senfølger efter seksuelt misbrug i barndommen og har slidgigt i både arme, ben og ryg, samt har en depression og astmatisk bronkitis.
Jeg bliver mere og mere belastet psykisk, og ender med at udvikle socialangst, hvilket er blevet kronisk, ligesom min depression. Jeg får Ptsd, som giver voldsomme anfald af både gråd, hysteri og angst, hver eneste gang der er høje lyde, og jeg ender med, at lide af både diabetes 2, Morbus Scheurmann, fibromyalgi, kronisk angst og depression, samt kronisk ptsd og en masse andre ting, inden jeg afslutter mit forløb efter, ikke 3, men lige over 4 år i juli 2021.

I mellemtiden har en medarbejder fra ydelsesservice i 2019 fundet ud af, at man i næsten 3 år, har haft frataget min mand hans hjælp ulovligt, og han ender med, at få en ret stor sum penge udbetalt med tilbagevirkende kraft. Det lyder jo meget godt alt sammen, men faktum er, at vi har haft problemer med jobcentret og ydelsesservice og udbetaling Danmark hver eneste måned lige siden. Hos Ydelsesservice starter man med, at fratrække ham 55 % i skat af den ydelse han skulle have udbetalt med tilbagevirkende kraft, selvom han ringer ind til dem og fortæller, at han har en skattetrækprocent på 37. Beskeden herfra er bare, at den må han tage med skat, og han ender med først, at få de resterende penge året efter. Nu forsøger Ydelsesservice så, at fortælle ham, at de penge han skal have tilbage i skat skal han leve af, men den fejl klager vi over, da det jo er penge de selv har trukket fra ham, da han fik med tilbagevirkende kraft. Vi vinder sagen og alt skulle jo være godt, men så er der jo lige det med udbetaling Danmark, der ligger og sender misvisende breve, hver eneste måned om udbetaling af boligsikring og §34. Og ikke kun en gang om måneden, men mange.

Nå, men jeg får min førtidspension i juli 2021, og alt er godt. Jeg kontakter både skat, udbetaling Danmark og ydelsesservice og fortæller dem, at jeg overgår til førtidspension, og spørger såmænd også ind til, hvorvidt min mands ydelse vil blive nedsat. "Din mands ydelse vil ikke blive nedsat, da man jo ikke får en førtidspension for sjov. Du skal jo have råd til både medicin og evt. behandlinger og andet i forbindelse med dine diagnoser, så alt er som det skal være". Jamen fint og tak for hjælpen siger jeg, og stoler selvfølgelig på, at alt er ok.
Nu viser det sig så, at det var det ikke. Nu trækker de min mand ca. 4000 kr. månedligt brutto og har sendt ham en partshøring om tilbagebetaling af for meget udbetalt kontanthjælp. Jeg kan snart ikke være i mig selv mere af frustration over systemet, og manglen på hjælp og forståelse fra dem, der skulle hjælpe os når vi ligger ned. Hvordan skal vi nogensinde kunne få en hverdag til at køre, når vi er ramt af stress på grund af deres evindelige hetz? Jeg giver snart op!
Tak for ordet!

Rejs dig for dig selv og andre med dit vidnesbyrd. Send en kort tekst og billede med #HumanRise her.

NYHEDSBREV

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag opdateringer om vores arbejde og events.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram